Prijevod osobne iskaznice generalno je jedna od najtraženijih jezičnih usluga. Zašto? Upravo zato jer je osobna iskaznica najčešće traženi dokument za utvrđivanje i dokazivanje identiteta. U Generalnom konzulatu u inozemstvu hrvatski državljani mogu ovjeriti svoj potpis na ispravama (punomoći, izjavi, ugovoru i sl.). Isprava se mora potpisati pred konzularnim službenikom u Generalnom konzulatu ili pred istim potpis priznati kao svoj. Osoba čiji se potpis ovjerava treba dati na uvid valjanu hrvatsku putovnicu ili valjanu hrvatsku osobnu iskaznicu kako bi se utvrdio njezin identitet i državljanstvo.  Ako je osoba sklopila brak u inozemstvu ili promijenila prezime, činjenicu sklapanja braka i promjenu prezimena potrebno je prethodno provesti i u državnim maticama (nadležnom matičnom uredu) Republike Hrvatske Prevođenje ovakvog tipa dokumenata uključuje kratko upoznavanje s administrativnim sustavom države iz koje potječe dokument radi shvaćanja razlika i sličnosti. Dakle, ako razmišljate o studiranju ili radu u inozemstvu ili planirate produženi odmor, svakako ćete trebati usluge ovjerenog prijevoda osobne iskaznice.  Također, ako kao stranac namjeravate studirati ili raditi u Republici Hrvatskoj, potreban vam je ovjeren prijevod osobne iskaznice s matičnog jezika na hrvatski.

Prvi korak pri zapošljavanju stranih radnika jest priprema ključne dokumentacije i prijevod dokumenata za sezonske radnike na hrvatski. Ovjeren prijevod na engleski jezik ili s engleskog jezika na hrvatski izvršava certificirani sudski tumač.

Želite iz prve ruke iskusiti stranu kulturu, naučiti jezik i upoznati lokalno stanovništvo? Imajte na umu da svaka prijava za vizu ili boravište u inozemstvu zahtjeva prijevod osnovne dokumentacije – boravišta, osobne iskaznice, putovnice i osobne dokumentacije.

Strane isprave koje se prilažu uz zahtjeve propisane ovim Pravilnikom moraju biti legalizirane sukladno posebnim propisima te:

–  u ovjerenom prijevodu na hrvatski jezik

– u ovjerenom prijevodu na engleski jezik, ako u matičnoj državi ili u državi u kojoj se nalazi diplomatska misija odnosno konzularni ured Republike Hrvatske gdje se podnosi zahtjev za privremeni boravak nema ovlaštenog sudskog tumača za hrvatski jezik

Saznajte više o postupku i svrsi nadovjere i legalizacije

U koje je svrhe potreban ovjeren prijevod dokumenta od strane ovlaštenog sudskog tumača?

Ovjeren prijevod sudskog tumača potreban je za upravne postupke i administrativne procese, te svi dokumenti koji se predaju javnim ili pravnim tijelima biti ovjereni od strane ovlaštenog.

Agencija Inovatus prijevodi omogućava brz i profesionalan  ovjeren prijevod osobne iskaznice na svim svjetskim jezicima. Voditelji i koordinatori prevoditeljskih projekata, stručni lingvisti i pouzdani certificirani sudski tumači koji su izvorni govornici osiguravaju izuzetno brzu isporuku točnih, stručnih i kvalitetnih prijevoda po pristupačnim cijenama. Naša globalna mreža savjetnika iz upravnog sektora i prevoditelji s dugogodišnjim industrijskim iskustvom pomažu nam  u pružanju nenadmašne sveobuhvatne usluge.  Mi znamo da službeni javni, upravni, medicinski prijevodi i prijevodi osobnih dokumenata moraju biti apsolutno besprijekorni prije ovjere, stoga svaki projekt prolazi kroz proces rigorozne kontrole prema najvišim standardima kvalitete.

Jednostavnim koracima do izuzetnog prijevoda

Stručan prijevod osobnih dokumenata od strane ovlaštene specijalizirane agencije za upravne i administrativne postupke ili priznavanje prava uvelike smanjuje potencijalne poteškoće na koje u procesu možete naići. Kako bi vaš prijevod bio precizan, kvalitetan i profesionalan, potrebno je voditi računa o sljedećim koracima:

  • Agencija za prevođenje uvijek treba zaprimiti izvoran dokument ili prijepis s jasnim sadržajem, uključujući pravopisne reference koje se tiču imena i adresa.
  • Osobna iskaznica koja je kreira na jezicima koji ne uključuju latinicu (poput ruskog, kineskog, korejskog i sl.) može dovesti do poteškoća koje je moguće eliminirati u inicijalnim fazama verifikacijom točnih podataka
  • Dokumenti sa znatnim udjelom rukom pisanog sadržaja mogu otežati čitanje i prevođenje, te rezultirati gramatičkim pogreškama i netočnim prijevodom. Lako možete spriječiti sve nesporazume navođenjem točnih naziva i adresa.
  • Kada je to moguće, profesionalna prevoditeljska agencija u Zagrebu zahtjeva da proslijedite našim konzultantima punu verziju osobne iskaznice.
  • Ako je primjenjivo, naznačite tekstualno sadržaj pečata ovlaštenog tijela

Ovi koraci pomažu osigurati preciznost, točnost i pouzdanost kako bi s lakoćom bili prihvaćeni od strane vladinih ustanova.

Suradnja naših certificiranih tumača s pravnim savjetnicima i detaljno industrijsko poznavanje, kao i duboko razumijevanje stručne pravne terminologije i uvažavanje priznatih formata vladinih dokumenata jamči brzinu i učinkovitost usluga prijevoda.

Postupak prijevoda i ovjere osobne iskaznice

  • Priložite elektronsku kopiju osobne iskaznice ovlaštenoj agenciji Inovatus prijevodi putem našeg kontakt obrasca ili e-maila
  • Navedite svoje ime ili naziv pravne osobe, kontakt broj, e-mail adresu, izvorni i ciljni jezik za priloženi dokument
  • Po potvrdi narudžbe, odmah započinjemo s prijevodom vaše osobne iskaznice. Vrijeme potrebno za prijevod ovisi o dužini sadržaja i stilističkim zahtjevima, no obično se ovaj obrazac isporučuje isti dan
  • Nakon inicijalnog prijevoda, vaš dokument prolazi kroz postupak lekture i redakture kako bi se korigirale i uklonile sve potencijalne pogreške. Po odobrenju izvornog govornika, osobna iskaznica se ovjerava od strane ovlaštenog sudskog tumača

 Prevoditeljska agencija Inovatus prijevodi omogućava komuniciranje s inozemnom publikom prevođenjem tekstova na neke od svjetskih jezika ili ovjeravanjem prijevoda sudskog tumača.

Koliko iznosi cijena ovjerenog prijevoda osobne iskaznice

Kao što je slučaj sa svim prevoditeljskim projektima, različiti jezici naplaćuju se prema različitim tarifama, a cijena ovisi o kompleksnosti, složenosti formata, čitljivosti i hitnosti prijevoda. Ukoliko izvorni dokument sadržava mnoštvo nečitkih potpisa, napomena, bilješki i pečata, za očekivati je da će cijena biti nešto skuplja. Ovjera se dodatno naplaćuje u vrijednosti od 30% od ukupne cijene prijevoda.

Radi točnosti, tečnosti i uštede vremena poželjno je angažirati profesionalnu prevoditeljsku agenciju čiji zaposlenici su izvorni govornici s višegodišnjim iskustvom u vašoj industriji. Prevoditeljska agencija Inovatus prijevodi  Zagreb angažira stručnjake sa specijaliziranim poznavanjem tehničke dokumentacije i terminologije i iznimnim lingvističkim vještinama, kojima možete provjeriti svoje specifične projekte i brigu o detaljima. Naš tim sudskih tumača s iskustvom iz multidisciplinarnih poslovnih sektora svakodnevno surađuje kako bismo osigurali profesionalni ovjereni prijevod na različite svjetske jezike za individualne klijente i poduzeća iz raznih industrija. Javite nam se s povjerenjem!